Literatuuronderzoek: Validatie informatiebronnen

In het literatuuronderzoek is gebruik gemaakt van verschillende informatiebronnen. Dit was niet alleen een vereiste vanuit de opdrachtgever (lees Avans Hogeschool), maar ook een vereiste voor een kwalitatief goed onderzoek. Ik kan immers wel in 1 boekenkast gaan zoeken, maar voor hetzelfde geld staan er ook nog interessante boeken in de boekenkast ernaast. Dat weet ik echter pas als ik ook daadwerkelijk in die andere boekenkast ga zoeken.

Metazoekmachines

Aangezien metazoekmachines gebruik maken van meerdere zoekmachines c.q. indexen tegelijk was ik bang om heel veel resultaten te krijgen waarvan het gros onbruikbaar zou zijn. Daarentegen boden de metazoekmachines geavanceerde zoekmogelijkheden die ruis zoveel mogelijk kunnen beperken. Desondanks kreeg ik nog steeds zeer veel resultaten en zat er redelijk wat ruis tussen. Wellicht wat naïef van mijn kant, maar ik had gedacht door te zoeken op .edu dat de eerste 20 resultaten tevens 20 bruikbare documenten zouden zijn. Conclusie is echter dat ik onvolledig gebruik heb gemaakt van de geavanceerde zoekmogelijkheden.

Internationale zoekmachines

Ook hier had ik moeite om relevante documenten te vinden. Zodra ik echter iets gevonden had kon ik lang niet in alle gevallen achterhalen of de bron wel of niet betrouwbaar was. Bij twijfel leek het mij beter om een document niet te gebruiken. Dit laatste zorgde er zelfs voor dat mijn eerste zoekopdracht nul op rekest gaf. Het viel mij overigens op dat veel internationale zoekmachines ook nog andere diensten aanbieden. Dit doet mij vermoeden dat zij wellicht zoveel mogelijk van het internet ‘blind’ indexeren, omdat dit zoveel mogelijk geautomatiseerd kan worden. De kans op ruis neemt hierdoor ernstig toe, maar ook hier geldt dat ik beter gebruik moet maken van geavanceerde zoekfunctionaliteiten om de hoeveelheid ruis te beperken.

Gespecialiseerde zoekmachines

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik nooit eerder gebruik gemaakt heb van gespecialiseerde zoekmachines, maar na mijn literatuuronderzoek ben ik zeker de meerwaarde ervan in gaan zien aangezien er alleen geïndexeerd wordt op een bepaald onderwerp, thema of soort documentatie. Het gevaar bleek echter dat ik vaak bij websites uitkwam waar ik moest betalen om het document in te mogen zien.

Waar ik dat hierboven niet heb gedaan ben ik toch genoodzaakt om hier even inhoudelijk in te gaan op de gespecialiseerde zoekmachine Technorati. Zij bieden de mogelijkheid om te zoeken naar zoektermen binnen blogs. Ik was hier vrij nieuwsgierig naar, maar tegelijkertijd zeer sceptisch aangezien letterlijk iedereen een blog kan publiceren met geverifieerde informatie. Blij verrast was ik echter toen bleek dat er behoorlijk wat relevante en vooral betrouwbare informatie gevonden werd. Een aanrader voor iedereen die dit nog niet eerder geprobeerd heeft!

Mediatheek

Waarom zou ik naar een mediatheek toe gaan als ik ook thuis vanuit mijn luie stoel kan zoeken naar informatie? Toch is het aan te bevelen om gebruik te maken van deze informatiebron. Naast het feit dat ze digitale informatie aanbieden, welke overigens ook thuis vanuit de luie stoel geraadpleegd kan worden, hebben ze ook het voordeel dat ik kon zoeken in ‘ouderwetse’ boeken welke ik gratis kon lenen. Een mediatheek selecteert zorgvuldig de boeken die zij in het ‘assortiment’ opnemen en vaak zijn deze dan ook zeer bruikbaar. Nadeel is echter weer dat ik o.a. een boek had gevonden welke was uitgeleend, dus kon ik weer verder zoeken naar een relevant boek wat nog wel op de planken lag.

Databanken

Waar ik gemiddeld per zoekmachine ongeveer 4,5 relevante documenten vond, ligt het gemiddelde bij de databanken met een gemiddeld aantal van 7,7 een stuk hoger. Gelukkig kon ik via de mediatheek van Avans Hogeschool gratis gebruik maken van diverse databanken, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik er ook tegen betaling gebruik van zou maken mits ik er (beroepsmatig) behoefte aan zou hebben. Het gebruiksgemak scoort hoog door goede geavanceerde zoekmogelijkheden en snelle resultaten. Deze informatiebron is dan ook veruit mijn favoriet geworden en zal ik waarschijnlijk als eerste gebruiken zodra ik weer eens informatie voor nodig heb.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: